Regning med
negative tal
Hensigten
med arbejdskortet er, at jeg:
- · Får forklaring på regneregler for negative tal
- · Bliver fortrolige med forskellige argumenter for - x - = +
1.argument:
n*(-5)
|
Resultat
|
3*(-5)
|
-15
|
2*(-5)
|
-10
|
1*(-5)
|
-5
|
0*(-5)
|
0
|
(-1)*(-5)
|
5
|
(-2)*(-5)
|
10
|
Ud fra
tabellen herover ville en ræsonneren være at - x - = +
2.argument:
Generelt
gælder:
a: b = c ↔ c*b =a
fx 3*(-2) =
-6 så må det også gælde at (-6): (-2) =
3 ( He. 2 går 3 gange op i 6)
At dividere med
(-2) er = at gange med -½, derfor må (-6) * (-½) = 3
3.argument:
0=3+(-3)
0=(-2)*(3+(-3))
0=(-2)*3+(-2)*(-3)
0=(-6)+(-2)*(-3)
Da
resultatet for at stemme må ende med at være 0=0 må det understregede blive +6
4.argument:
Det gælder
(-a)*(b+(-b))=(-a)*0=0
Derfor fås:
(-a)*(b+(-b))=0
(-a)*b+(-a)*(-b)=0
-(a*b)+(-a)*(-b)=0
a*b+(-(a*b))+(-a)*(-b)=a*b+0
(-a)*(-b)=a*b
5.argument:
Her omskrives udtrykket ab+a*(-b)+(-a)*(-b) på to forskellige måder:
·
ab+a*(-b)+(-a)*(-b)=a*(b+(-b))+(-a)*(-b)
=a*0+(-a)*(-b)
=(-a)*(-b)
·
ab+a*(-b)+(-a)*(-b)=ab+(a+(-a))*(-b)
=ab+0*(-b)
=ab
Begge resultater er lovlige
omskrivninger af samme størrelse og er derved ens.
Refleksion
De huske
regler der henvises til i figuren herunder vil jeg kort sige, at de ville ikke
hjælpe mig. De virker alle søgte og ikke specielt nemme at huske.
Den gængse old
fashion remse ( - x - = +), (- x + = -) etc. er udenadslære ja, men nemmere at
huske.
I
virkeligheden er ”to ens” herunder nok den nemmeste at huske:
Two Signs: The Rules
"Two like signs make a positive sign,
two unlike signs make a negative sign" |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar